Media

Pers en media, u kunt contact opnemen via het contactformulier.

Actie tegen weg door Leidsche Rijn Persberichten
17-05-2009
Media >> Persberichten

Zelfs de regen kon de bewoners uit Leidsche Rijn niet tegenhouden: bijna 600 mensen kwamen naar Vleuterweide om een signaal af te geven aan de politiek dat de plannen voor een snelweg door of langs Leidsche Rijn onaanvaardbaar zijn.

De weg, waar geen draagvlak voor is onder bewoners, maar ook niet op gemeentelijk,- provinciaal,- en landelijk niveau, wordt momenteel onderzocht als serieuze optie.

18 mei as worden de Richtlijnen MER door het bevoegd gezag ondertekend en dit was reden voor Stichting Natuurlijk!Vleuterweide om deze actie te voeren.

De enorme groep volwassenen en kinderen vormden op de parkstrook -het beoogde trace voor de snelweg- gezamenlijk het woord No Way! terwijl zij vanonder hun paraplu’s en regencape’s ‘No way! No way!’ scandeerden en zij door twee vliegtuigen gefotografeerd en gefilmd werden.

De bewoners van de pas opgeleverde woningen in de 6000 huishoudens tellende wijk Vleuterweide zitten al 1,5 jaar in onzekerheid en zijn erg teleurgesteld in de uitkomst van de gemeenteraadsvergadering jl donderdag.

 

Terwijl de gemeenteraad van Utrecht tot op heden duidelijk het signaal afgaf tégen een weg door of vlak langs Leidsche Rijn te zijn, besloot de gemeenteraad donderdag dat dit alternatief toch moet worden meegenomen in het onderzoek. Dit leidde tot grote verbazing en ongeloof bij bewoners.

 

Lotje van Nimmerdor van Stichting Natuurlijk!Vleuterweide: ‘Hoe moet ik aan mijn achterban uitleggen dat politieke partijen die verklaard hebben tégen de snelweg te zijn, vervolgens diezelfde weg niet uit het –dure- onderzoek schrapten toen ze de kans kregen?’

 ‘Neem de weg door Maastricht, ze zijn nu enorm veel geld aan het investeren om de diverse problemen daar op te lossen, dan kan je toch niet met voortschrijdend inzicht een snelweg dwars door een kinderrijke woonwijk plannen?!’

 

De Stichting is niet alleen gericht op actievoeren maar denkt vooral mee met de overheid en draagt in haar inspraakreactie vele alternatieven aan zoals bundeling van infrastructuur, grootschalig OV, het aanpakken van Knooppunt Oudenrijn. Alternatieven die minder ingrijpend zijn voor mens en leefomgeving, maar meer bijdragen aan een structurele oplossing.

 

De bewoners gingen na afloop van hun actie, net toen de zon achter de regenwolken tevoorschijn kwam, met een samenhorig en strijdlustig gevoel weer naar huis. Ze hopen dat de politiek gehoor gaat geven aan hun oproep en de mogelijke weg door Leidsche Rijn definitief in de prullenbak belandt, zodat ook de toekomst van deze bewoners er wat zonniger uit gaat zien.

 

 

 

Bekijk de overige luchtfoto's in het fotoboek.

 

 

 

Datum aangepast: 17-05-2009 at 7:57 PMReacties


Reactie toevoegen
Door Onbekend(e) on 18-05-2009 at 7:11 AM
Geweldige aktie ! En wat een opkomst, ondanks de regen !
laten we hopen dat het bijdraagt aan hetgeen wij (bewoners) willen: NO WAY !

Marielle
Door Onbekend(e) on 18-05-2009 at 9:22 AM
Naar verluid is de gemeente Utrecht door Den Haag gedwongen het plan in onderzoek te nemen.
Typisch een ver van "mijn bed" actie van mensen die er zelf niet wonen.
Groet, Edwin.